Mam 3,2 benzyna
Muszę wymienić przewód (rurę gumową) od układu chłodzenia. Ma ona średnicę wewnątrz około 40 mm (tak mi się wydaje bez rozbiórki) i długość około 50 cm.
Problem jest taki, że zakręca o ponad 90 stopni. Kupiłem taką rurę gumową z metra przeznaczoną do układów chłodzenia w sklepie rolniczym. Ale sprzedawca mi zasugerował, że może mi się załamać i zamknąć prześwit w środku (za krótka i za duże zagięcie) Muszę wsadzić do środka spiralę lub w połowie zastosować jakieś kolanko. I mam problem, bo nie mogę dokupić takiego kolanka. W sklepie budowlanym oglądałem kolanko z miedzi (do centralnego ogrzewania), ale ono jest gładkie (bez kołnierza) i ma stosunkowo krótkie (brak słowa). Boję się, że pod wpływem ciśnienia, z sunie mi się rura z kolanka, pomimo opaski oczywiście. Zastanawiam, się, czy może posmarować jakimś klejem (np silikonem) kolanko zanim nałożę rurę i ściągnę opaską.
Byłem u człowieka, który robi wydechy, ale on mi zaproponował, że wytnie z nowego tłumika jakieś kolanko, ale tłumik pójdzie na wyrzucenie (cena od 100 zł). Poradził mi, aby zastosować rurkę PCV i ją wygiąć na ciepło lub kupić kolanko PCV, ale nie wiem do jakiej temperatury PCV wytrzymuje.
Poradźcie coś