Szarpanie podczas jazdy

coś więcej na temat Kyrona

Moderator: Moderatorzy

Szarpanie podczas jazdy

Postprzez nologo 30 wrz 2009, o 09:36

Witajcie,
Wiem ,że opisujecie tu Kyrona ale Actyon jest prawie taki sam. Mam problem gdyż po 100 tyś w moim Actyonie zaczeło się dziwne szarpanie. Przy jeździe ze stałą prędkością np 80 km/h i obrotach żędu 2000 tyś obr/min potrafi lekko szarpnąć tak jakby silnik tracił moc ale obroty nir spadają. Po podłączeniu komputera niby wszysko ok czyli wtryski wykluczam. Podobno może to być sprzęgło ale czy to mozliwe po jeździe głównie poza miastem?? (90% to trasy i autostrady). Przedmuchałem już rurki od systemu EGR (czyli systemu spalania spalin). Jezlei ktoś ma pomysł co i jak będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam.

Witam ponownie !!!
Udało się - w końcu usterka powodująca szarpanie została zlokalizowana. Wydawało by się, że objawy dość poważne a tu jak zwykle jakaś pierdółka. Ponieważ wszystko co wydawało by się, że może powodować ów szarpanie zostało sprawdzone (oprócz sprzęgła), w akcie desperacji wpadłem na pomysł ,że może jakimś cudem linka gazu się poluzowała lub coś w tym stylu (tonący w końcu brzytwy się chwyta). Jakiesz było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem wystające kable z pedała gazu. Naszło mnie wtedy ,że może wystarczy przedmuchać powietrzem cały mechanizm pedałą gazu. Zakupiłem za całe 8,50 zł puszkę z powietrzem, przedmuchałem, powciskałem na sucho i o dziwo przejechałem już 300 km i żadnego szarpnięcia, nic a nic. Wychodzi na to ,że powinno się w instrukcji samochodu dopisać , iż raz na jakiś czas przeczyścić mechanizm siedzący w pedale gazu. Chyba ,że od tego jest ASO które sprawę olewa i woli wymieniać filtry klimatyzacji co przegląd każdy po prawie 200 zł. Pozdrawiam wszytskich.
Actyon Comfort i już 155 tyś km
nologo
Rusza z kopyta

Rok produkcji: 2007
Pojemność silnika: 1998

Re: Szarpanie podczas jazdy

Postprzez moruniek 4 sty 2010, o 14:18

Cześć,

u mie pojawił się identyczny problem w Kyronik-u po 110 tyś. Po przekroczeniu 80 km/h dzienie szarpie, sprawdzę Twoją radę.

Pozdrawiam
K.M.
moruniek
Początkujący

Model: Kyron
Rok produkcji: 2006
Pojemność silnika: 2

Re: Szarpanie podczas jazdy

Postprzez moruniek 9 mar 2010, o 11:31

U mnie niestety nie pomogło, konieczna okazała się wymiana sprzęgła. Po wymianie szarpania brak. Podobno może to być jeden z pierwszych objawów. Później miałem problem ze zmianą biegów, w końcu całkowicie wysprzęgliło mi auto i do serwisu udałem się na lawecie. Czas czekania na sprzęgło w Warszawie, ASO Towarowa, 10 dni - co uznaję za skandal.

Pozdrawiam
K.M.

p.s.
więc jak wam zaczyna szarpać, to proponuję zdiagnozować sprzęgło, bo można jeszcze trochę pojeździć, a w między czasie sprowadzić część.
moruniek
Początkujący

Model: Kyron
Rok produkcji: 2006
Pojemność silnika: 2

Powrót do Kyron